vineri, 11 februarie 2011

Contabilitate


Corelaţia dintre întrebările 17 şi 15 scoate în evidenţa că respondenţii pregatiti în mediul academic sunt inclinati sa faca derogare de la regula fiscala în spiritul IFRS, chiar daca această optiune implica costuri suplimentare, şi sa realizeze estimarile în spiritul IFRS şi nu pastrand estimarile realizate conform principiilor Codului Fiscal.
 Proporţia de pastrare a estimărilor din Codul Fiscal, pentru cei cu pregatire din alte surse, este covârsitoare, şi anume de 70%.

Interpretările celei de-a treia structurări sunt urmatoarele :
● 76% dintre companii considera că aplicarea IFRS este un efort ce merita pt compania lor, iar 24% considera că este un efort ce nu merita facut.
● Se observa că obiectul de activitate al companiilor ce considera un avantaj aplicarea standardelor IFRS este în proporţie de 70% de prestari servicii, 21% productie, 6% comert şi 3% altele.
● La celelalte tipuri de companii, obiectul de activitate este de 90% servicii şi 10% productie.
● Companiile care considera un avantaj IFRS-urile, au o CA anuala de peste 1 mil euro în proporţie de 33%, iar celelalte în proporţie de 10%.
Se observa că ambele tipuri de companii considera cel mai important dezavantaj al neaplicarii IFRS diminuarea comparabilitatii cu principalii concurenţi  care activează pe piaţa internaţională şi aplică IFRS.